Seară de fado și tango la Palatul Noblesse

Luni, 9 mai, Palatul Noblesse a fost gazda unei seri rafinate cu muzică de cea mai bună calitate - fado și tango la violă și chitară – sustinuta de Iulian Bolog si Gabriel Marc. 
 
Iulian Bolog, șef de partidă al compartimentului violă din cadrul Filarmonicii “Mihail Jora” impreuna cu Gabriel Marc, profesor in cadrul Colegiului National de Artă „George Apostu”,  au oferit un program variat de muzica internationala, în eleganta desăvârșita a Palatului Noblesse. 


„Guitarra Portuguesa”
Cea mai recunoscută muzică a Portugaliei este fără îndoială fado, de mai bine de două secole. Instrumentul esenţial al fado-ului, „guitarra Portuguesa”, este o chitară cu 12 coarde derivată dintr-o lăută specifică regiunii Congo din Africa.
Deşi asemănător cu tango-ul şi cu blues-ul totuşi influenţele braziliene şi ale Africii de Nord au şlefuit acordurile fado-ului, la fel ca şi poezia portugheză şi baladele „modinha”.
Pe ritmuri de tango
Tango-ul a apărut în periferiile din Buenos Aires. El este considerat unul dintre cele mai pasionale genuri de dans și de muzică din lume. Anul apariției tangoului este greu de stabilit cu exactitate.
Cel mai probabil, la sfârșitul secolului al XIX-lea, în jurul anului 1880, s-au auzit pentru prima dată aceste linii melodice unice. Tango-ul este o formă de artă efemeră în care ne jucam cu corpurile şi sufletele noastre, în care suntem deopotrivă spectatori şi protagonişti.


Nota de vârf a serii au fost băuturile nobile și degustările de brânzeturi gourmet de care invitatii s-au bucurat in cadrul Palatului Noblesse, o locatie plina de eleganta, care a completat perfect aeasta seara rafinata.