Balurile de la Palatul Noblesse

Daca acum tinerii se distreaza prin diferite cluburi sau pub-uri, inainte se delectau cu muzica aleasa in incaperi imbracate in arta.

In Micul Paris, balurile reprezentau o parte importanta din viata sociala a burgheziei. Acestea aveau loc in casele oamenilor de vita nobila, si uneori se tineau la Teatrul National. Fiecare petrecere avea o tematica. Fie era dedicata unei sarbatori, fie schimbarii de anotimp sau intr-o maniera mai moderna acelor timpuri, se organiza celebrul bal mascat. Cu siguranta, boierii se lasau inspirati de Occident si  incercau sa aduca in casele lor eleganta din strainatate.

” Nimic nu era intamplator, se trimiteau invitaţii din timp. Ulterior a aparut acel Almanach de High Life, scos de cronicarul monden Claymoor, pe numele real Misu Vacarescu. Publicist la ziarul «L’Independance roumaine», Claymoor era cel care publica cronica acestor evenimente, descria vestimentaţia doamnelor, atmosfera de la bal, muzica. In acel almanah aparea o lista a paturii mondene, cu adresele lor, cu ziua in care primesc invitati şi aşa mai departe “ spune  istoricul Cezara Mucenic.

Palatul Noblesse este o cladire monument istoric, unica in Europa de Sud Vest, care a fost martora la astfel de baluri inca din 1881, anul in care a fost adusa la viata de arhitectul Alexandru Savulescu. Aici, familia Berkowitz organiza evenimente exclusiviste, unde erau invitati unii dintre cei mai importanti oameni din oras.  In incaperile sale, lumina candelabrelor de cristal se modela suav pe fiecare stucatura si imbratisa cu patima si drag fiecare detaliu decorativ. Pardoseala de marmura ademenea invitatii la dans. Domnitele se intreceau in rochii elegante, din  dantela si matase, inspirate din moda de la Paris. Iar palatul, ca o bijuterie rara, le punea  si mai mult tinutele in evidenta.

Tinerii boieri petreaceau pana in zori intr-o frenezie a culorilor, a dansului, a notelor muzicale de pian si vioara. Palatul din Bucuresti se metamorfoza sub privirele acestora intr-un loc fermecat, un loc in care arta si cultura se imbinau perfect intr-un joc al dragostei de frumos.

Astazi Palatul Noblesse pastreaza inca din frumusetea vremurilor apuse. In interioarele sale se organizeaza evenimente premium, corporate sau private, lansari si conferinte. El a fost adaptat noilor tendinte, pastrandu-si in acelasi timp farmecul clasic, pentru a uimi si impresiona fiecare invitat.

Partajeaza acest articol