Prima expozitie din Romania semnata de Henri Matisse – Capodopere ale artei grafice, aprile 2015

Prima expozitie din Romania semnata de Henri Matisse – Capodopere ale artei grafice, aprile 2015 - Palatul Noblesse

Asociatia Culturala Noblesse a organizat prima expozitie din Romania cu lucrari ale marelui artist Henri Matisse care a avut loc in perioada 8 aprilie-28 iunie 2015 la Palatul Noblesse. In expozitie au fost prezentate 83 de litografii si colaje semnate de celebrul Matisse, iar peste 1000 de vizitatori au trecut fost incantati de aceste lucrari exceptionale.

Unele dintre lucrari fac parte din colectia Jazz, iar altele sunt ilustratii pentru cartea de poezii „Florileges des Amours” de Pierre de Ronsard, fiind lucrate in stilul caracteristic al lui Matisse.

Litografiile expuse au fost realizate de artist in perioada 1945-1950 si sunt valoroase prin mesajele puternice pe care le transmit. Adevarate declaratii de dragoste sau manifeste pentru culoare, lucrarile lui Matisse atesta calitatile extraordinare ale acestuia ca desenator si ilustrator.

Expozitia este cu atat mai interesanta cu cat Matisse este primul artist al acelor timpuri care a avut curajul sa experimenteze forme, figuri si culori, aratand societatii de atunci ce inseamna modernism. Matisse se numara printre marile genii ale desenului, reusind ca printr-o linie mica si simpla sa exprime sentimentele modelului sau.

„Prin <> va invitam sa parcurgeti un traseu memorabil și sa va transpuneti in viața unicului artist pe care Pablo Picasso l-a admirat si despre care a recunoscut ca <>. Prin aceasta expoziție asistam la un spectacol ce ne poarta pe traseul urmat de artist in cautarea fericirii si a creativitatii. Expozitia isi propune sa arate si latura determinata a artistului care, desi infrunta greutați fiind fortat sa se retraga la Nisa din cauza celui de al II-lea Razboi Mondial, dar si pentru ca este bolnav de cancer, a reusit sa infloreasca in fiecare zi continuand sa impresioneze si astazi”, a declarat Loredana Preda, CEO al Noblesse Group si presedinte al Asociatiei Culturale Noblesse.

Expozitia a atras foarte multi vizitatori, iar elevi de la scoli si licee din Bucuresti au venit sa vada lucrarile semnate de henri Matisse.

Implicarea Asociatiei Culturale Noblesse in astfel de actiuni nu este intamplatoare, aceasta fiind infiintata ca o nevoie de responsabilitate sociala. Toate actiunile Asociatiei Culturale sunt dedicate sustinerii valorilor nationale si internationale, facilitarii accesului la opere de arta si la promovarea unui marketing cultural valoros.