De la resedinta boiereasca la Cercul Pionierilor

De la reședința boierească la Cercul Pionierilor, perioada
neagră a acestei clădiri istorice

Resedinta din Strada Sfintilor, nr 7, apartinand familiei Berkowitz, este nationalizata din 1948. In 1949, activul de partid de la raionul 1 Mai, ulterior Sectorul II, a hotarat sa organizeze in resedinta Max Berkovitz, Casa de Pionieri a raionului si sectorului, situatie ramasa pana in anul 1989.
Am putut afla despre activitatile desfasurate aici datorita unor documente descoperite intr-o firida acoperita, si aflata in urma lucrarilor de restaurare a interioarelor cladirii. Sunt acte contabile, cereri pentru diverse achizitii necesare desfasurarii activitatilor specifice cu elevii ,dar si probleme de ordin familial al profesorilor, care au predat in acele timpuri. Documentele sunt din perioada anilor 1974 – 1980.
Casa de Pionieri a Sectorului II, devenita dupa 1979, Casa Pionierilor si soimilor Patriei, organiza in actualul Palat Noblesse variate lectii extra-curriculare pentru elevii din sector. Erau organizate expozitii tematice, diferite concursuri scolare legate de curricula scolara, spectacole prilejuite fie de apropierea vacantelor, fie de sarbatorile oficiale ale PCR, lectii de muzica, de desen, dar apar si carnavalurile tematice. Existau, printre altele, un cerc de informatica, unul de navomodele, altul de carting, un laborator de biologie ,dar exista si un maistru de balet. In vacante erau vizionate filme imprumutate prin Casa Corpului Didactic. Pana in 1989, resedinta gazduieste astfel de activitati, insa interiorul cladirii sufera modificari majore.
De la resedinta boiereasca la Cercul Pionierilor - Palatul Noblesse
De la resedinta boiereasca la Cercul Pionierilor - Palatul Noblesse