Documentare istorica

Denumirea străzii și a Bisericii Sfinților

Strada Sfinților, care face legătura cu Calea Moșilor, a fost descrisă în opere literare printre care se număra și „Dubla existență a lui Spiridon V. Vadastra” de Mircea Eliade : „Pâna prin anul 1925 era, pe strada Sfinților, nu prea departe de biserică, o casă de o sărăcăcioasă și tristă înfățișare, care avea alături un maidan. 

Documentare istorica - Palatul Noblesse
Documentare istorica - Palatul Noblesse

Istoria Palatului Noblesse

Este și cazul frumoasei case situate pe stradă Sfinților, actualul Palat Noblesse – Centru de Artă și Evenimente. Nici că ar fi fost mai potrivită o altă clădire pentru a găzdui acest loc dedicat artelor frumoase și design-ului, cu atât mai mult cu cât cel care a ridicat-o este nimeni altul decât faimosul arhitect român Alexandru Săvulescu.

Povestea unui arhitect – Alexandru Savulescu

Născut în 1847 , la Mehedinți, Alexandru Săvulescu și-a pus amprenta asupra arhitecturii românești, realizând o serie de clădiri cu o arhitectură considerată modernă pentru acea perioada. Profesionalismul său l-a propulsat pe Alexandru Săvulescu în postul de architect în cadrul Ministerului Instrucțiunii Publice și Cultelor…

Documentare istorica - Palatul Noblesse
Documentare istorica - Palatul Noblesse

Istoria unei familii – Berkowitz

Anul 1903 a adus un nou proprietar în strada Sfinților nr.7, și o nouă viziunea a locuirii. Leon Berkowitz a ameliorat mult în bine atât spațiile interioare cât și partea de ahritectură exterioară. Eclectismul francez din varianta anului 1881 este mult moderat..

De la reședință boierească la Cercul Pionierilor

Reședința din Strada Sfinților, nr 7, aparținând familiei Berkowitz, este naționalizată din 1948. În 1949, activul de partid de la raionul 1 Mai, ulterior Sectorul II, a hotărât să organizeze în reședința Max Berkovitz, Casa de Pionieri a raionului și sectorului, situatțe ramasă până în anul 1989.

Documentare istorica - Palatul Noblesse
Documentare istorica - Palatul Noblesse
Mircea Eliade și strada Sfinților

Se spune că valorile au o manieră neînțeleasă de a se intersecta, găsindu-și cu mare ușurință punctul de confluență, chiar și atunci când conjuncturile sunt potrivnice. Ca expresie a artei, literatura a cunoscut de-a lungul timpului căi sinuoase până la împlinirea…